πηγή: www.insurancemarket.gr
Είσαι ένας από τους χιλιάδες μην πούμε εκατομμύρια οδηγούς της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας; Τότε ξέρεις πόσο επικίνδυνοι είναι οι δρόμοι που κινείσαι.
Είναι επικίνδυνοι γιατί στις γειτονιές παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας πάνω στις γωνίες των δρόμων κόβοντας την ορατότητα. Είναι επικίνδυνοι γιατί η νεραντζιά κρύβει το STOP και ο διερχόμενος οδηγός δεν ξέρει πότε να σταματήσει. Είναι επικίνδυνοι γιατί ο ντελιβεράς, προκειμένου να σου φέρει τον καφέ σου ζεστό, μπαίνει ανάποδα στους δρόμους. Είναι επικίνδυνοι γιατί δεν έχουμε μάθει να μην οδηγούμε μεθυσμένοι και είναι επικίνδυνοι γιατί όταν ανάβει πορτοκαλί επιταχύνουμε αντί να ελαττώσουμε ταχύτητα.
Δυστυχώς αυτοί είμαστε. Αλλά όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Λέγεται Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και από τον Μάρτιο του 2018 που ψηφίστηκε ξανά η τροχαία κάνει συνεχώς ελέγχους και τσιμπάει παραβάτες.
Αν λοιπόν, πού και πού, πατάς στη ΛΕΑ γιατί ποτέ δεν προλαβαίνεις, αν μιλάς από το κινητό όσο οδηγείς αψηφώντας τον κίνδυνο, αν κάνεις επικίνδυνους ελιγμούς ή αν πετάς απορρίμματα και τσιγάρα στο δρόμο ετοιμάσου να υποστείς και τις συνέπειες.
Τα 4 βασικά σημεία 
 • πλέον καταργείται η μείωση 50% του προστίμου αν το πληρώσεις μέσα στις πρώτες 10 ημέρες
 • τα πρόστιμα επιβάλλονται χωρίς προσαυξήσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Αντίθετα σε όσους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 τα πρόστιμα διπλασιάζονται και σε όσους ξεπερνούν τις 100.000 τα πρόστιμα τριπλασιάζονται
 • σε σειρά 7 παραβάσεων που ο Νόμος τις θεωρεί σημαντικές σου αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, και εάν μέσα σε μία πενταετία ο οδηγός συγκεντρώσει 3 παραβάσεις τότε χάνει μόνιμα το δίπλωμα οδήγησης
 • καθορίζονται 3 διαβαθμίσεις στις παραβάσεις: η χαμηλή, η μεσαία και η υψηλή. Στην πρώτη τα πρόστιμα θα είναι έως 100 ευρώ, στη δεύτερη έως 300 και στην τρίτη έως 600. Οι υπουργικές αποφάσεις που θα τα καθορίσουν δεν έχουν ακόμα εκδοθεί
7 παραβάσεις με αφαίρεση Πινακίδων ή/και Άδειας 
 1. Όταν οδηγείς δεν μιλάς στο κινητό, δεν Twittάρεις και δεν τσεκάρεις το Instagram. H χρήση κινητού ενώ οδηγείς, χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρείται με  επιτόπου αφαίρεση διπλώματος και άδειας για 60 ημέρες.
 2. Μην παρεμποδίζεις ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία και να μη σταθμεύεις σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία. Πρώτον γιατί κινδυνεύεις να σου κολλήσουν το stickeraki«Είμαι γάιδαρος – Παρκάρω σε θέσεις αναπήρων» και δεύτερον γιατί θα σου πάρουν άδεια, δίπλωμα και πινακίδες για 60 ημέρες.
 3. Επιτέλους σταμάτα να πατάς τη ΛΕΑ. ‘Όλοι βιαζόμαστε αλλά δεν κάνουμε έτσι. Η ΛΕΑ είναι για αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτοί βιάζονται πραγματικά. Αν σε πιάσουν θα σου πάρουν επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας και την άδεια οδήγησης για εξήντα ημέρες.
 4. Αν είσαι επαγγελματίας βαρέως οχήματος θα πρέπει να δίνεις πρώτος το καλό παράδειγμα. Οδηγοί σε φορτηγά και λεωφορεία που κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή την χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.
 5. Ο νέος ΚΟΚ επιβάλει πρόστιμα σε οδηγούς πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα. Και αυτοί τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.
 6. Θυμήσου, η ζώνη του οχήματος είναι η ζώνη που σε δένει με τη ζωή. Το ίδιο ισχύει και για το κράνος. Εάν δεν τα φοράς θα σου αφαιρέσουν επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας και την άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
 7. Ποτέ μην ξεκινάς εάν δεν έχεις δέσει το παιδί σου στο ειδικό κάθισμα. Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

πηγή: www.insurancemarket.gr